Home Pre Ženy Ako upiecť domáce koblihy s menším obsahom cukru?

Ako upiecť domáce koblihy s menším obsahom cukru?

by czeko
0 Komentář

Koblihy sú lahodnou pochúťkou, ktorú si radi doprajeme na raňajky, desiatu alebo ako sladkú maškrtu. Avšak, klasické recepty na koblihy obsahujú pomerne veľa cukru, čo nie je ideálne pre naše zdravie.

Existuje viacero spôsobov, ako upiecť domáce koblihy s menším obsahom cukru:

1. Použite menej cukru:

  • Množstvo cukru v recepte môžete jednoducho znížiť o polovicu alebo aj viac.
  • Namiesto cukru môžete použiť aj iné sladidlá, ako napríklad stéviu, erytritol alebo xylitol.
  • Tieto sladidlá sú oveľa sladšie ako cukor, takže ich stačí použiť menej.

2. Pridajte ovocie:

  • Do cesta na koblihy môžete pridať ovocie, ako napríklad jablká, banány alebo jahody.
  • Ovocie dodá koblihám sladkosť a zároveň ich obohatí o vitamíny a minerály.

3. Použite celozrnnú múku:

  • Celozrnná múka je zdravšia ako biela múka a obsahuje viac vlákniny.
  • Vláknina vás zasýti na dlhšie a pomôže vám regulovať hladinu cukru v krvi.

4. Pridajte jogurt:

  • Jogurt dodá koblihám vláčnosť a zároveň zníži ich obsah tuku.
  • Môžete použiť biely jogurt, grécky jogurt alebo aj rastlinný jogurt.

5. Nepoužívajte polevu:

  • Klasické koblihy sa zvyčajne potierajú sladkou polevou, ktorá obsahuje veľa cukru.
  • Namiesto polevy môžete koblihy posypať škoricou, kakaom alebo práškovým cukrom.

Tu je recept na domáce koblihy s menším obsahom cukru:

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • 25 g droždia
  • 50 g cukru (alebo podľa chuti)
  • štipka soli

Postup:

  1. Droždie rozdrobte do vlažného mlieka a nechajte ho vykysnúť.
  2. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
  3. Pridajte vykysnuté droždie, vajce a maslo a vypracujte hladké cesto.
  4. Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť asi hodinu.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrojte z neho kolieska.
  6. Koblihy nechajte na plechu s papierom na pečenie ešte asi 15 minút podkysnúť.
  7. Koblihy smažte v oleji dozlatista.
  8. Hotové koblihy môžete posypať škoricou, kakaom alebo práškovým cukrom.

Tento recept je len orientačný a môžete ho upraviť podľa vlastných chutí a preferencií. Experimentujte s rôznymi sladidlami, ovocím a príchuťami a vytvorte si svoje vlastné zdravé koblihy.

Další články autora

Napiš komentář

O nás

@ od roku 2024 – vytváříme weby a publikujeme Komerční články