388
Domáca zmrzlina a sorbety sú skvelým spôsobom, ako sa ochladiť v horúcom letnom dni. Sú tiež oveľa zdravšie ako kupované zmrzliny, pretože si môžete kontrolovať prísady.
Výroba domácej zmrzliny a sorbetov je jednoduchá a zábavná. Potrebujete len pár ingrediencií a zmrzlinovač.
Ingrediencie na zmrzlinu:
- 1 liter mlieka
- 2 šálky smotany
- 1 šálka cukru
- 6 žĺtkov
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Ingrediencie na sorbet:
- 2 šálky mrazeného ovocia
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
Postup na zmrzlinu:
- V hrnci zmiešajte mlieko, smotanu a cukor. Zahrejte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
- V miske vyšľahajte žĺtky a vanilkový extrakt.
- Pomaly prilejte horúcu mliečnu zmes do žĺtkov a za stáleho miešania šľahajte, kým sa zmes nezhustne.
- Zmes nechajte vychladnúť a potom ju nalejte do zmrzlinovača.
- Zmrzlinu mrazte podľa pokynov výrobcu zmrzlinovača.
Postup na sorbet:
- V mixéri rozmixujte mrazené ovocie, cukor a citrónovú šťavu.
- Zmes nalejte do zmrzlinovača a mrazte podľa pokynov výrobcu zmrzlinovača.
Tipy:
- Do zmrzliny môžete pridať rôzne príchute, ako je čokoláda, orechy alebo ovocie.
- Sorbet môžete pripraviť z akéhokoľvek druhu mrazeného ovocia.
- Ak nemáte zmrzlinovač, môžete zmrzlinu zmraziť v miske. Zmes každých 30 minút premiešajte, aby sa nevytvorili kryštály.
- Domácu zmrzlinu a sorbety môžete skladovať v mrazničke až 2 týždne.
Výroba domácej zmrzliny a sorbetov je skvelý spôsob, ako sa zabaviť s rodinou a vychutnať si lahodný a zdravý dezert.